Je BE-rijbewijs in 1 dag op zak!

KERN Verkeersopleidingen is al meer dan 40 jaar een begrip in de regio Alblasserwaard.


Onze instructeurs leren je niet alleen hetgeen nodig is om te slagen voor je aanhangerrijbewijs, maar geven je daarnaast vele praktische tips en tricks die je kunt toepassen tijdens het rijden, aan- afkoppelen, manoeuvreren met en beladen van je eigen BE-combinatie.


Voorbeelden daarvan kunnen zijn : het traileren van een boot, het beladen van je caravan of hoe je het beste je lading vast kunt zetten. 

Ben je in het bezit van rijbewijs B (autorijbewijs)?
Dan mag je met een auto :

 • een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen)
 • een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.

Dus: Je telt de toegestane maximum massa van de auto op bij de toegestane maximum massa van de aanhangwagen en indien dit gewicht bij elkaar niet meer is dan 3500kg, dan mag je rijden met je rijbewijs B.

Ben je in het bezit van rijbewijs BE (aanhangerrijbewijs) ?
Dan mag je met een auto :

 • een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) Let op: met de 3500kg gewicht wordt in dit geval alléén de aanhangwagen bedoeld.
 • onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Een fietsendrager is geen aanhangwagen. Vervoer je een andere lading dan fietsen op een fietsendrager? Dan gelden de algemene regels voor het vervoer van goederen aan de achterzijde van een voertuig.

Verdere informatie en voorbeelden vind je op de site van de Rijksoverheid : https://www.rijksoverheid.nl

Stappenplan voor het behalen van je BE-rijbewijs

Stap 1: Via www.cbr.nl moet je een Gezondheidsverklaring voor de categorie BE invullen en betalen.

Stap 2: Vul het inschrijfformulier in op onze website. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je meer informatie te geven of, indien gewenst, om direct een planning te maken voor je rijlessen en examen.

 

Tip: Voor het behalen van je BE-rijbewijs hoef je géén theorie-examen te doen.

Stap 3: Je hebt je lessen afgerond en gaat op CBR examen.

Stap 4:

Geslaagd en dan? Je kunt je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Ga naar de website van je gemeente om de openingstijden te bekijken. Let op: steeds meer gemeenten werken op afspraak.

Gezakt, en dan? De examinator zal je een duidelijke uitleg geven waarom je niet geslaagd bent. Ook wordt er een uitslagformulier verzonden waarop staat vermeld welke onderdelen onvoldoende zijn. Wij kijken samen met jou naar een nieuwe examendatum en aan de hand van het uitslagformulier bepalen we samen hoeveel les er nog nodig is om voor je herexamen te slagen.

Hoe gaat het praktijk examen bij het CBR voor het aanhanger-rijbewijs?

 1. Je hebt je lessen afgerond en gaat op examen, wat kun je verwachten bij het CBR?
 2. Zorg dat je op tijd bij het CBR bent. Neem je rijbewijs, de uitnodiging voor het examen en de kentekenbewijzen van de auto en aanhanger mee naar binnen bij het CBR.
 3. De auto en aanhanger staan bij het CBR afgekoppeld voor je klaar.
 4. Bij aanvang van het examen controleert de examinator de gegevens van je rijbewijs en vraagt hij je om voor de examenvoorwaarden van het cbr te tekenen.
 5. De examinator begint je examen door je diverse vragen te stellen over de combinatie aan de hand van de kentekenbewijzen. (laadvermogen, afmetingen, gewicht, etc.)
 6. Vervolgens ga je naar buiten en wordt een ogentest afgenomen doormiddel van het lezen van een kenteken van een willekeurige auto. (afstand 25 meter)
 7. De volgende stap is het aankoppelen van de aanhangwagen en de technische controle (banden, lading, verlichting e.d.) van de aanhanger.
 8. De examinator checkt of de verlichting werkt en bij vertrek doe je een remtest.
 9. De rijdt een rit van ongeveer 35 minuten. Tijdens deze rit moet je 1 of 2 bijzondere manoeuvres doen.
 10. Bij terugkomst bij het CBR koppel je de aanhanger op de juiste manier af en ga je samen met de examinator naar binnen. Je hoort direct de uitslag van je examen.