Onze instructeurs hebben een grote passie voor het motorrijden en dat merk je!

Voordelen om bij KERN je motorrijbewijs te halen:

 

Eigen KERN motor oefenterrrein

Voor de motor-opleidingen beschikken wij over over een eigen motor-oefenterrein. Dit betekent concreet dat je géén tijd kwijt bent aan het verplaatsen naar een openbaar terrein waar je aan je voertuigbeheersing kunt werken. 

En ook belangrijk, je doet AVB-examen op ons eigen terrein. De examinator komt naar onze locatie toe om je examen af te nemen. 

Je doet dus altijd examen in je vertrouwde omgeving en je weet precies waar alle oefeningen staan. 

KNMV gediplomeerde motor-instructeurs (KGI-er's)

Onze motor-instructeurs zijn allemaal KNMV gediplomeerd. (KGI-er) Dat wordt je niet zomaar! Naast het verplichte instructeursbewijs voor de motor, hebben onze instructeurs een pittige opleiding gehad bij de KNMV. Je kiest dus voor de beste kwaliteit. 

Onze instructeurs moeten jaarlijks bijscholingen, zodat hun kennis up-to-date blijft. 
Bij onze motor-instructeurs is het lesgeven op de motor ontstaan uit hun passie voor het motorrijden. Zij hebben van hun hobby hun beroep gemaakt en dat merk je!

Waar het bij velen bij de basisopleiding tot motor-instructeur stopt, gaan wij verder met de KNMV-opleidingen om de beste kwaliteit te kunnen leveren aan jou als leerling. 

Lees meer over de KNMV motor-instructeur.

Onze instructeurs geven les vanaf de motor

Onze instructeurs volgen altijd met de motor zodat zij jou duidelijke praktijkvoorbeelden kunnen geven.

KERN Verkeersopleidingen is geen rijschool die “er ook motor bij doet”. Motorinstructie is een vak apart, dat weten kenners al jaren. Met deze instelling willen wij jou het motorrijden bijbrengen. En uiteraard vanaf de motor, zoals dat hoort, ook als het regent!
We leggen je niet alleen uit hoe alles werkt, maar laten het graag ook zien. Vraag dat maar eens aan een instructeur die er met de auto “achteraan” rijdt. 

Gebruik leskleding etc. gratis

Bij KERN ontzorgen wij graag waar dit kan. Wanneer je motorrijlessen bij ons volgt hoef je daarom niet direct te investeren in dure motorkleding, helmen en schoeisel. Alle maten zijn bij ons beschikbaar. 

Jij bepaald hoe snel je je rijbewijs haalt

Je kunt bij ons zelf bepalen hoelang je motoropleiding duurt. Normaal gesproken plannen we lessen van 1,5 uur, maar in overleg kan er ook langer of korter per keer gelest worden. Ook het aantal lessen per week is flexibel. 

Je kunt je motorrijbewijs bijvoorbeeld al binnen 1 week halen, door middel van de motor-spoedopleiding.

Uniek communicatiesysteem tijdens de rijlessen!

Bij KERN werken we met een speciaal en hyper modern communicatiesysteem. Dit systeem is ingebouwd in de helm (dus géén vervelend los “oortje” in) en maakt het mogelijk om terug te praten met je instructeur en met de andere cursist waarmee je lest. Hierdoor kun je als cursist tijdens je les vragen stellen aan de instructeur en krijg je direct feedback!

Vanaf € 46,- per uur AVB-trainingen volgen!

De AVB trainings-avonden zijn uitermate geschikt om je praktijk oefeningen voor het AVB examen extra te trainen. Cursisten die al tijdens de gewone lessen een aantal AVB examen onderdelen geleerd hebben, kunnen bijvoorbeeld op een maandagavond tegen een zeer scherp tarief hun AVB-examenoefeningen komen trainen. Deze trainingen zijn niet alleen leerzaam maar bovenal ook gezellig omdat je met meerdere cursisten, onder supervisie van een van onze instructeurs, je oefeningen extra traint, wat dus jouw kans om te slagen verhoogt!

Wij zouden nog meer voordelen kunnen opnoemen, maar misschien is het veel leuker om eens vrijblijvend een motor-proefles van 1,5 uur (à € 84,-) volgen? (of cadeau te doen aan iemand die je kent).

Je zit dan nergens aan vast. Wij laten je graag kennismaken met onze rijschool en de manier waarop wij lesgeven. Tijdens deze proefles, krijg je een echte 1e rijles van onze instructeur. Hij kan hierbij gelijk inschatten hoeveel rijlessen je nodig hebt. Zo weet je direct hoeveel kosten er verbonden zitten aan het halen van je motorrijbewijs.

KERN is een begrip in motorland, Join the Club!

Je denkt erover om je motorrijbewijs te halen en je bent gaan speuren op internet waar je dit het beste kunt doen.
Stop maar met zoeken 😉 want bij KERN Verkeersopleidingen ben je echt op het goede adres!

 • Wij onderscheiden ons in het verzorgen van motoropleidingen.
 • Onze instructeurs zijn KGI-er’s!
 • Wij werken met een gestructureerd digitaal agenda/afsprakensysteem waarin je al je rijlessen kunt inzien.
 • Wij werken met een modern communicatiesysteem, waarbij je als leerling kunt terug praten naar je instructeur om vragen te stellen.
 • Kleding/helmen etc. worden gratis beschikbaar gesteld
 • Ons motorpark is modern en technisch perfect in orde.
 • Wij werken op een EIGEN motor-oefenterrein voor de voertuigbeheersing (AVB). Op dit terrein doe je ook je AVB-examen.
 • Wij verzorgen de motorlessen voor alle categorieën (A1, A2, A-code 80 en A-rijbewijs). Dus ook als doorstromer kun je bij ons terecht.
 • Wij verzorgen een UNIEKE motor spoedopleiding in 4 dagen.
 • Jij bepaalt de snelheid waarin je je motorrijbewijs op zak wilt hebben. Wij doen ons best om je zo snel en goed mogelijk te helpen!

En zo kunnen we zeker nog even doorgaan met goede redenen waarom je bij KERN je motorrijbewijs zou moeten halen. Meld je aan en ervaar het zelf!

Twijfel je nog? Velen zijn je al voor gegaan!

Stappenplan motor rijbewijs halen:

 • Stap 1. Bepaal eerst voor jezelf in welk tijdsbestek je je motorrijbewijs wilt halen. Je kunt bij ons kiezen voor de “normale” motoropleiding (eventueel met meerdere lessen per week) of de motor spoedopleiding.
 • Stap 2. Meld je aan via ons inschrijfformulier. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.
 • Stap 3. Wil je de normale motoropleiding volgen, dan raden wij je aan om te starten met een proefles van 1,5 uur.
  Ga je voor de spoedopleiding, dan volg je een ander traject, zie onze motor-spoedopleiding.
 • Stap 4. Na de proefles bespreek je met de instructeur o.a. of je verder wil en wat je leertempo is. Zo kan er een inschatting gemaakt worden hoeveel lessen er nodig zijn.
 • Stap 5. Start op tijd met het leren van je theorie! Het examen is best pittig, maar wanneer je tijdig begint met leren, dan lukt het in één keer. Voordat wij een examen Verkeersdeelneming voor je kunnen reserveren moet je in het bezit zijn van een geldig theorie-certificaat voor de motor. (Wanneer je géén autorijbewijs hebt, moet je je theorie-certificaat al hebben vóór je AVB-examen). Je hebt hiervoor theorie-leermiddelen nodig. Bij KERN werken we met 2 goede leveranciers voor theorie-leermiddelen. Een theorie-examen kun je reserveren bij het CBR. Wij kunnen ook een theorie-examen voor je plannen bij het CBR.
 • Stap 6. Zorg ook tijdig (wellicht tegelijk met het reserveren van je theorie-examen bij het CBR) dat je je Gezondheidsverklaring indient. Deze vul je in doormiddel van je Digid-code. Tevens kun je hem direct aan het CBR betalen via Ideal. Wanneer je Gezondheidsverklaring door het CBR is goedgekeurd en je in het bezit bent van je theorie-certificaat kunnen wij je AVD-examen reserveren bij het CBR.
 • Stap 7. De eerste lessen zijn vooral gericht op de beheersing van je motor en vinden plaats op ons motor oefenterrein waar je geen verkeer om je heen hebt en veel ruimte om te oefenen op de machinebeheersing. Denk aan wegrijden, op en terug schakelen, accelereren , remmen , sturen/afschuinen ed.
 • Stap 8. Pas wanneer je voldoende motor beheersing bezit gaan we starten met de lessen op de weg en kunnen er vanaf dat moment zowel lessen op het terrein gegeven worden waarbij je aan nog meer beheersing werkt als lessen op de weg waar je werkt aan motorrijden aldaar. Denk aan, kijkgedrag , plaats op de weg, ruimte kussen , kruispunten , bochten rijden , inhalen, snelweg rijden, en vooral ook risico perceptie.
 • Stap 9. Je doet examen voertuigbeheersing (AVB, deel 1) Wil je alle oefeningen nog eens rustig doornemen? Zie onze instructie-video’s!
 • Stap 10. AVB in the pocket! Je vervolgd je lessen verkeersdeelneming op de weg tot examenniveau (deel 2). 
 • Stap 11. Je doet examen AVD.
 • Geslaagd? Van harte Gefeliciteerd!! Je kunt een afspraak maken bij het gemeentehuis bij de gemeente waar je staat ingeschreven om je nieuwe rijbewijs aan te vragen. Neem genoeg geld / pinpas, recente foto en je rijbewijs / ID-bewijs mee.
 • Gezakt? We maken samen direct een planning om her-examen te doen. Aan de hand van je uitslagformulier bepalen we hoeveel tijd er nodig is om de onderdelen die onvoldoende waren te verbeteren.
 • Stap 12. Je koopt een mooie bike en komt snel een bakkie doen in Arkel om je nieuwe aanwinst te showen!!
 • Stap 13. Je gaat elk jaar mee met onze toertocht omdat we gezellig zijn en je geen afscheid van ons kunt nemen 😉

 

MEER OVER DE SPOEDOPLEIDING

Regel- en wetgeving omtrent het motorrijbewijs

 • Vanaf 18 jaar mag je bij het CBR examen voertuigbeheersing en examen verkeersdeelneming doen op een lichte motor (A1).
 • Vanaf 20 jaar mag je examen doen op een middelzware motor (A2).
 • En vanaf 21 jaar op een zware motor (A). 


Van A1 naar A2 en van A2 naar A – doorstromen

Heb je minimaal 2 jaar het motorrijbewijs A1 en wil je motorrijbewijs A2 hebben? Dan doe je het ‘aanvullend praktijkexamen verkeersdeelneming A2’. In dit praktijkexamen zitten twee bijzondere verrichtingen.

Heb je minimaal 2 jaar het motorrijbewijs A2 en wil je motorrijbewijs A hebben? Dan doe je het ‘aanvullend praktijkexamen verkeersdeelneming A’. In dit praktijkexamen zitten twee bijzondere verrichtingen en een stuk zelfstandig route rijden.

 

Het CBR heeft een mooi overzicht van de regel- en wetgeving voor het halen van je motorrijbewijs of het doorstromen naar A2 of A. Klik voor de PDF.

kern-toelatingseisen-motor-praktijkexamen-rijbewijs-A-01.2019

Hoe gaat het AVB-examen – deel 1 (motor voertuigbeheersing)?

Het motorexamen voertuigbeheersing duurt in totaal 20 minuten. En gaat als volgt:

1. Voordat het examen begint:

De examinator komt naar ons eigen motor oefenterrein in Arkel dus je doet je voertuigbeheersingsexamen op een vertrouwde plek! De examinator stelt zich aan je voor en legt uit hoe je examen verloopt.

Ook stelt hij vragen over de kentekenbewijzen.

Hij controleert: Je identiteitsbewijs, of je bent geslaagd bent voor je motor theorie-examen in het afgelopen anderhalf jaar en of dat je een geldig rijbewijs voor auto of motor (geschakeld of automaat) bij je hebt.

Heb je géén geldige theorie voor de motor? Dan mag je toch examen doen als je beschikt over een geldig Nederlands autorijbewijs of een motorrijbewijs (geschakeld of automaat) voor A1, A2 of A; of een geldig EU- of EER-autorijbewijs.

2. Het examen begint:

Het examen bestaat uit 7 oefeningen voor de motor op het examenterrein. De examinator kijkt vanaf de zijlijn naar je beheersing van de motor bij verschillende snelheden en naar je remtechniek.

Uit ieder cluster is één oefening verplicht, en doe je uit de clusters twee tot en met vier één oefening extra. Dus: vier verplichte, en drie oefeningen die de examinator kiest. Je mag elke oefening bij een onvoldoende resultaat één keer overdoen. Om te slagen moet je in totaal vijf van de zeven verschillende oefeningen succesvol afronden. Daarbij voer je in de clusters twee tot en met vier minimaal één oefening correct uit.

Dus je laat de examinator op overtuigende wijze zien dat je de motor beheerst bij lage en hoge snelheid. En dat je goed kunt remmen.

 

3. Je hoort direct na je examen of je geslaagd bent

Geslaagd?: Dan kun je het examen verkeersdeelneming gaan doen. (je moet hiervoor je motor theoriecertificaat hebben en het CBR moet je gezondheidsverklaring hebben  goedgekeurd.

Gezakt?: Wij plannen zo snel mogelijk weer een nieuw examen voor je en overleggen met jou welke oefeningen nog verbeterd moeten worden…

KERN INSTRUCTIEVIDEOS SPOED OPLEIDING AVB IN 2 DAGEN? DAT KAN!

Hoe gaat het AVD-examen – deel 2 (motor verkeersdeelneming)?

Het motorexamen verkeersdeelneming duurt in totaal 55 minuten. En gaat als volgt:

1. Voordat het examen begint:

In het CBR-examencentrum van Schelluinen maak je kennis met de examinator. Hij stelt zich aan je voor en legt uit hoe je examen verloopt.

Hij controleert: je identiteitsbewijs, of het motorvermogen van je lesmotor voldoet aan de categorie waarvoor je examen doet , of je in het afgelopen jaar bent geslaagd voor het examen voertuigbeheersing en of je bent geslaagd voor je theorie-examen motor in het afgelopen anderhalf jaar.

Doe je een aanvullend examen , dus ben je een doorstromer ? Dan controleert de examinator of je het onderliggende rijbewijs voldoende lang in bezit hebt.

2. Het examen begint:

 • Op het parkeerterrein
  Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. Als voorbereiding op de rit kan de examinator jou enkele vragen stellen over de motor. Bijvoorbeeld over het controleren van de banden of de remmen.
 • De examenrit
  De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. De examinator rijdt in zijn eigen auto achter je aan. Naast de examinator zit je rijinstructeur. Die zegt onderweg wat je moet doen via het ontvangertje in je helm. De examinator kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt.Daarbij let hij onder meer op:
 1. Kijkgedrag
 2. Plaats op de weg
 3. Toepassen van verkeersregels
 4. Beheersing van de motor in het verkeer

 

3. De uitslag

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Geslaagd? Van harte Gefeliciteerd!! Je kunt je afspraak maken bij het gemeentehuis, bij de gemeente waar je staat ingeschreven, om je nieuwe rijbewijs aan te vragen. Neem genoeg geld / pinpas, recente foto en je rijbewijs / ID-bewijs mee.

Gezakt? : Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier kun je dat terugzien samen met je instructeur. We maken samen direct een planning om her-examen te doen. Aan de hand van je uitslagformulier bepalen we hoeveel tijd er nodig is om de onderdelen die onvoldoende waren te verbeteren. 
Alleen als je binnen 5 jaar 4 keer of vaker bent gezakt voor je rijexamen, gaat het anders. Dan krijg je elke volgende keer een speciaal examen bij het CBR.

SPOED OPLEIDING AVD IN 2 DAGEN? DAT KAN!